»Evro na evro v mladosti, pa bo pogača v starosti!«

<strong>Gospod Franci Perko</strong>

Intervju z g. Francijem Perkom, prejemnikom Modre rente

Kakšna so bila vaša pričakovanja, ko ste se vključili v dodatno pokojninsko zavarovanje?
Ko sem se vključil v dodatno pokojninsko zavarovanje še nisem veliko razmišljal o pokojnini. Takrat bi sicer raje videl, da bi imel višjo plačo, hkrati pa sem vedel, da nisem toliko discipliniran, da bi vsak mesec oddvojil del plače za bodoče potrebe. Iz tega razloga sem na to gledal pozitivno še zlasti, ker so se ta sredstva zbirala na mojem računu. Vedno sem imel vpogled v nabrana sredstva, hkrati pa je to bila boljša naložba kot v banko, ker so bili višji donosi. Zato sem hvaležen delodajalcu, da je pristopil k taki obliki varčevanja za bodočnost svojih delavcev.

Je bila odločitev, kako porabiti privarčevana sredstva ob upokojitvi težka?
Tako privarčevanih sredstev ne bi nikoli uporabil npr. za nakup avtomobila ali popravilo hiše. Bil pa sem prijetno presenečen nad široko izbiro različnih rent. Odločil sem se za pospešeno rento, kar je z davčnega vidika še vedno bolj optimalno, kot če bi hkrati dvignil vsa privarčevana sredstva. Poleg tega mi renta služi res samo kot dodatek k pokojnini. Zato podpiram odločitev zakonodajalca, da je enkratni dvig sredstev možen in smiseln res samo v omejenih primerih. Izplačevalci omogočajo različne oblike izplačevanja rente, vsak pri sebi pa naj izračuna, kaj je za njega najbolje.

Ali bi dodatno pokojninsko zavarovanje svetovali tudi drugim?
Vsekakor danes še bolj kot kdajkoli prej svetujem tako delodajalcem kot posameznikom, da se odločijo za namensko varčevanje za pokojnino. Prepričan sem, da se z vztrajnostjo lahko nabere kar lepa vsota, ki bo vsakomur obogatila proračun v tretjem življenjskem obdobju.

Vaš nasvet za mlade generacije.
Kljub težki situaciji mladim priporočam, da, če je le mogoče resno mislijo tudi na svojo prihodnost in že danes poskrbijo za svojo starost – če nalagajo evro na evro, pa bo v starosti tudi pogača.

Gospa Ana Finc, upokojenka in prejemnica Modre rente

Zelo sem zadovoljna, da sem  varčevala v drugem pokojninskem stebru. Ob odhodu v penzijo so se moji dohodki prepolovili in mi dodatna renta omogoča, da se postopno navajam na gospodarjenje z nižjimi prejemki.

Gospa Vlasta Žejn, upokojenka in prejemnica Modre rente

Vsi zaposleni v javni upravi smo bili avtomatično vključeni v dodatno pokojninsko zavarovanje. Ker sem bila v zavarovanje vključena le nekaj let, privarčevani kupček ni bil zelo visok, pa vendar mi sedaj Modra renta omogoča lažje plačevanje vsakdanjih stroškov ter nudi dodatek, ki ga z veseljem porabim na svojem oddihu. 

Vsem mlajšim priporočam, da se vključijo v dodatno pokojninsko zavarovanje, saj je dodatek k pokojnini še kako dobrodošel.

 

Preberite, zakaj izbrati Modro rento