Sklenitev zavarovanja in posebna davčna osnova

Postopek sklenitve rentnega zavarovanja

Modra zavarovalnica vam nudi pestro izbiro različnih oblik dodatnih pokojnin - pokojninskih rent, med katerimi, verjamemo, boste ob upokojitvi našli za vas najprimernejšo. 

Opens internal link in current windowPreverite, koliko bi znašala vaša dodatna pokojnina

Za pridobitev dodatne pokojnine sledite naslednjim korakom:

Posvet s svetovalcem

1. korak: Pokličite nas in izrazite željo po dodatni pokojnini. Naši svetovalci so vam na voljo vsak delovni dan med 8. in 16. uro, na brezplačni številki 080 23 45,  ali pa izpolnite zahtevek za informativni izračun dodatne pokojnine in ga pošljite na naslov Modra zavarovalnica, d. d., Dunajska cesta 119, 1000 Ljubljana ali skeniranega po e-pošti na naslov Opens window for sending emailinfo@modra-zavarovalnica.si 

2. korak: Poslali vam bomo informativne izračune različnih oblik dodatnih pokojnin, izdelane na podlagi višine privarčevanih sredstev pri Modri zavarovalnici. 

Pozor! Če imate privarčevana sredstva tudi pri drugem oz. drugih izvajalcih dodatnega pokojninskega zavarovanja, je privarčevana sredstva smiselno združiti. Pokličite naše svetovalce in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vas.

3. korak: Izberite in označite vrsto dodatne pokojnine, za katero ste se odločili in nam pisno sporočite svojo odločitev ter priložite zahtevane dokumente. V podpis vam bomo poslali ponudbo za sklenitev rentnega zavarovanja s končnim izračunom višine izbrane dodatne pokojnine.  

Izplačevanje dodatne pokojnine je davčno ugodno!

Obdavčena je le polovica dodatne pokojnine. Stopnja akontacije dohodnine od dodatne pokojnine znaša 25 %. Akontacije dohodnine se ne obračuna in ne plača, če izračunani znesek akontacije dohodnine ne presega 20 EUR.  

Glede na zakonska določila se akontacije dohodnine ne plača od dodatnih pokojnin, nižjih od 160 EUR.  

Akontacija dohodnine za dodatno pokojnino, višjo od 160 EUR, se lahko obračuna in plača tudi po znižani stopnji, vendar ne nižji od 16 %. Za znižano stopnjo akontacije dohodnine se odloči prejemnik sam, če oceni, da bo akontacija dohodnine previsoka glede na pričakovano dohodnino na letni ravni. O znižani stopnji dohodnine prejemnik dodatne pokojnine obvesti obvesti davčni organ in izplačevalca dohodka, in sicer s tem obrazcem).

Preverite koliko ste privarčevali

Višino privarčevanih sredstev za vašo dodatno pokojnino lahko kadarkoli, 24 ur na dan, sproti preverjate preko brezplačne spletne storitve Modri e-račun. Vse kar morate storiti je, da opravite postopek prve prijave v spletno storitev.