Davčne olajšave in informativni izračun

Sami še ne varčujete za starost?

Dodatno pokojninsko zavarovanje vam, poleg varne prihodnosti, zagotavlja tudi davčno olajšavo, ki ste je deležni za premije, ki jih vplačate sami.

Za javne uslužbence velja posebna ugodnost, saj premija, ki jo za vas vplačuje delodajalec, ne zmanjšuje vaših davčnih olajšav.

Najvišja možna premija, ki je še predmet davčne olajšave, predstavlja 5,844 % bruto plače posameznika oziroma 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter hkrati na letni ravni največ 2.819,09 evrov.

Opens internal link in current windowInformativni izračun davčne olajšave

Po letih varčevanja za dodatno pokojnino nastopi trenutek, ko lahko začnete uživati sadove svojih privarčevanih sredstev. Z dodatno pokojnino boste premostili pokojninsko vrzel, ki se poglablja.

Ravno nizka obdavčitev je glavna prednost pokojninskih rent. Akontacija dohodnine (25 % od polovice mesečnega zneska) se odvaja le za mesečne rente, višje od 160 evrov. Pri nižjih pokojninskih rentah pa se dohodnina poračuna letno ob odmeri dohodnine. Končna obdavčitev pokojninske rente je odvisna od vseh dohodkov v tekočem letu.

Opens internal link in current windowKalkulator dodatne pokojnine (Preverite koliko bi znašala vaša dodatna pokojnina)