Davčne olajšave in informativni izračun

Znižajte si dohodnino, povišajte si pokojnino!

POZOR! Če ste zaposleni v gospodarstvu, kliknite sem

Za svoja vplačila premij v koledarskem letu na osebni račun pri Zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu za javne uslužbence lahko uveljavljate posebno davčno olajšavo, ki vam neposredno znižuje dohodninsko osnovo. Najvišji znesek, ki je predmet davčne olajšave znaša 5,844 odstotka bruto plače, vendar na letni ravni ne več kot 2.819,09 evrov.

Za javne uslužbence velja posebna ugodnost: premija, ki jo v skladu s premijskim razredom vplačujejo delodajalci, ne zmanjšuje vaše osebne davčne olajšave, zato lahko vplačano premijo uveljavljate v celoti do predpisane višine.

Najvišjo davčno olajšavo, ki jo lahko izkoristite, lahko informativno izračunate s spodnjim izračunom (zneske vpisujte v evrih brez decimalnih mest):

Vnesite podatke:

Pojasnilo o izračunu: Pri izračunu je upoštevana veljavna davčna zakonodaja za leto 2018, bruto plača, splošna davčna olajšava, stopnja obveznih prispevkov 22,1 %, olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje (5,844 % bruto plače in ne več kot  2.819,09 evra na leto). Izračun je informativen. Modra zavarovalnica ne prevzema odgovornosti za morebitne napake ali nerazumevanja izračuna.

Povezane vsebine:

Opens internal link in current windowKalkulator dodatne pokojnine (Preverite ali za dodatno pokojnino varčujete dovolj in kaj si lahko obetate.)
Opens internal link in current windowInformativni izračun izrednega prenehanja (Zakaj dvig privarčevanih sredstev v enkratnem znesku ni optimalna odločitev.)