Dodatna kolektivna vplačila

Plačevanje premij iz bruto plače zaposlenih v javnem sektorju z letom 2015 ni več možno

Z januarjem je stopila v veljavo Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač, ki v celoti odpravlja dodatna kolektivna vplačila za javne uslužbence v 2. pokojninski steber.

Za kaj gre?

Nekateri delodajalci v javnem sektorju so sklepali dodatne pogodbe z upravljavci zasebnih pokojninskih skladov in dodatne premije zaposlenim plačevali po sistemu znižanja bruto plače zaposlenih. Po sprejetju spremembe uredbe tovrstni način financiranja ni več možen.

Uredba torej posega le na področje dodatno sklenjenih pogodb delodajalcev javnega sektorja z upravljavci zasebnih pokojninskih skladov in v celoti odpravlja financiranje pokojninskih načrtov po sistemu znižanja bruto plače javnih uslužbencev. Financiranje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence v skladu ZVPSJU ostaja.

Pravne podlage

Opens external link in new windowUredba
Initiates file downloadObvestilo Ministrstva za delo (Obračun in izplačilo premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja)
Initiates file downloadDodatne obrazložitve Ministrstva za delo
Initiates file downloadMožnosti prenosa sredstev (dodatna pojasnila)

Kako kljub temu poskrbeti za višjo dodatno pokojnino?

Rešitev je na dlani. Individualna vplačila zaposlenih.

Javni uslužbenci lahko pod posebno ugodnimi pogoji varčujete v okviru kolektivnega zavarovanja. Več o individualnem varčevanju ...