Modra o pokojninah

15.07.2015

Pokojnina bo. Kako visoka, pa je že drugo vprašanje.


Piše: Mojca Trkman, Sektor za razvoj, trženje in izvajanje zavarovanj

Prav visoke pokojnine si verjetno v prihodnje ne moremo obetati. Razlage za to ni treba iskati v višji matematiki temveč jo lahko poiščemo v preprostem  procesu, ki mu pravimo staranje prebivalstva. O staranju prebivalstva govorimo takrat, ko se začne povečevati deleža prebivalstva nad določeno starostno mejo (običajno 65 let), hkrati pa se zmanjšuje število otrok, mlajših od 15 let in se hkrati podaljšuje življenjska doba prebivalcev. Slovenija se v tem pogledu ne razlikuje od ostalih evropskih držav, zato nas stanje danes že lahko začenja skrbeti.

Vpliv staranja prebivalstva na pokojnine

Kako staranje prebivalstva vpliva na izplačevanje pokojnin je najlažje prikazati v sliki. Za primerjavo med leti smo si izposodili kar animirano predstavitev staranja prebivalstva, ki so jo pripravili na Statističnem uradu RS.

 Vir: SURS

Jasno je, da nižji odstotek delovno aktivnih prebivalcev ne more zagotavljati dovoljšnjega priliva denarnih sredstev v pokojninsko blagajno, iz katere se izplačujejo pokojnine iz prvega stebra. V Sloveniji namreč poznamo t.i. »Pay as you go« sistem, na podlagi katerega se vsa neposredno vplačana sredstva v pokojninsko blagajno nemudoma porabijo za izplačila pokojnin. Sredstev, ki bi jih morda lahko varno plemenitili naprej torej ni. Ne samo, da jih ni, država mesečno pokriva razliko, da je izplačilo tekočih pokojnin sploh izvedljivo.

Vzemimo stvar v svoje roke in poskrbimo zase

Vse pa le ni tako črno, kot se na prvi pogled zdi. Vsak od nas lahko že danes poskrbi za to, da bo na »stara leta« bolje živel. 

Oblik varčevanja za starost je veliko, pri dodatnem pokojninskem zavarovanju pa gre za izrazito namensko in dolgoročno obliko varčevanja, katerega cilj je pridobitev dodatne pokojnine – torej dodatnega mesečnega dohodka po upokojitvi. Ena ključnih prednosti pa je tudi posebna davčna olajšava, ki velja le za to obliko varčevanja.

Tek na dolge proge.

Zavedamo se, da je varčevanje za dodatno pokojnino odločitev, ki je ne sprejmemo iz danes na jutri in, da imamo navadno pred tovrstnimi odločitvami kup nekih vprašanj in morda tudi pomislekov.

Zato velja naslednje: Posvetujte se, naredite si različne izračune, izberite tisto, kar je najprimernejše za vas. In kar je najbolj pomembno: začnite dovolj zgodaj! O varčevanju za obdobje po upokojitvi začnite razmišljati že ob prvi zaposlitvi. Tako boste z malimi koraki na koncu prišli do cilja, ki ste si ga zastavili. 

Imate pomisleke? Dodatna vprašanja? Morda potrebujete nasvet?

Ekipa Modre zavarovalnice je tukaj za vas. Pokličite naše svetovalce na 080 23 45 in se prepričajte, da vam nudimo ravno to, kar potrebujete.