Kako do privarčevanih sredstev?

Za pridobitev dodatne pokojnine sledite naslednjim korakom:

1. korak: Pokličite nas in izrazite željo po prejemanju dodatne pokojnine. Naši svetovalci so vam na voljo vsak delovni dan med 8. in 16. uro, na brezplačni številki 080 23 45.

Lahko nam pišete tudi na naslov Opens window for sending emailinfo@modra-zavarovalnica.si ali pa izpolnite zahtevek za informativni izračun dodatne pokojnine (pdf, 108 KB) in ga pošljite na naslov Modra zavarovalnica, d. d., Dunajska cesta 119, 1000 Ljubljana ali po e-pošti na naslov Opens window for sending email info@modra-zavarovalnica.si  oz. po faksu na številko 01 47 46 754.

V stik z nami lahko stopite tudi preko spletnega obrazca.

2. korak: Poslali vam bomo informativne izračune dodatnih pokojnin, izdelane na podlagi privarčevanih sredstev pri Modri zavarovalnici. 

Če imate privarčevana sredstva tudi pri drugem oz. drugih izvajalcih dodatnega pokojninskega zavarovanja, je privarčevana sredstva smiselno združiti. Pokličite naše svetovalce in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vas.

3. korak: Izberite in označite vrsto dodatne pokojnine, za katero ste se  odločili in nam pisno sporočite svojo odločitev ter priložite zahtevane dokumente.

4. korak: V podpis vam bomo poslali ponudbo za sklenitev rentnega zavarovanja s končnim izračunom dodatne pokojnine.  

5. korak: Sprostite se in izkoristite čas po upokojitvi. Modra zavarovalnica bo poskrbela za redna izplačila dodatnih pokojnin.    

Višino privarčevanih sredstev za vašo dodatno pokojnino lahko 24 ur na dan preverite na Modrem e-računu.

Sredstva, ki jih vplačate sami (individualno iz neto plače), lahko dvignete kadarkoli, tudi v enkratnem znesku. Sredstev, ki jih vplača delodajalec, pa po novi zakonodaji ZPIZ-2 ni mogoče predčasno dvigniti (možen je dvig v enkratnem znesku, in sicer po upokojitvi, če ima zavarovanec zbranih manj kot 5.000 evrov).

Na Modri zavarovalnici vam svetujemo, da z izplačilom počakate do upokojitve in si takrat izberete pokojninsko rento, saj dvig sredstev v enkratnem znesku, pred upokojitvijo, pomeni izredno prenehanje zavarovanja, ki je za vas davčno zelo neugodno.

Zakaj vam odsvetujemo dvig sredstev pred redno upokojitvijo in nenamensko porabo privarčevanega denarja?

  • Z dvigom sredstev bo vaš letni dohodek višji, zaradi česar lahko izgubite pravico do različnih socialnih transferjev (socialna pomoč, otroški dodatek, štipendija, višji znesek za plačilo vrtca, ipd); 
  • pokojninska renta je za razliko od odkupne vrednosti v enkratnem znesku obdavčena le polovično - polovica rente ni obdavčene;
  • vplačila premij s strani delodajalca so bila namenska, s ciljem nadomestitve nižje pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja;
  • če nadaljujete z varčevanjem, si boste do upokojitve privarčevali višjo vsoto, ki vam bo omogočila višjo dodatno pokojnino; 
  • predvsem pa se dvig sredstev ne izplača zaradi dohodnine.